Assalamu'alaikum wrt wbt kpada semua pelawat laman pancingb12 ini... segala maklumat yang disediakan di laman ini adalah untuk rujukan, diari dan perkongsian ilmu aku dan ahli kelab sahaja... jika ada sebarang teguran atau cadangan bolehlah salurkan kepada pancingb12@gmail.com. tq....

IKATAN TALI PANCING

Ruangan ini saya memaparkan beberapa contoh dan teknik ikatan tali pancing yang boleh digunakan bersesuaian mengikut keadaan dan jenis pancingan yang anda ingin lakukan... selamat mencuba!!


ikatan FG @ FG knot

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. kali ni saya nak bincangkan mengenai ikatan FG yang sangat popular dikalangan kaki jigging dan popping. saya juga ada menggunakan ikatan jenis ini untuk memancing dikolam air masin. teknik ikatan ini adalah yang paling efektif untuk menyambungkan perambut tangsi dan tali sulam.
Apa yang paling penting dalam ikatan FG ni adalah semasa anda membakar hujung tangsi, pastikan ianya bulat dan sedikit timbul. tugas utamaya bagaikan stopper kalau sulaman kita tak ketat dan kuat. apa yang peting anda perlulah banyak berlatih kalau hendak menghasilkan ikatan yang kuat. ikatan FG yang saya buat telah menaikkan banyak jenahak dan siakap merah tanpa sebarang masalah. Buangkan segala perkataan susah, payah, leceh dari dalam kepala anda dan belajarlah perkara baru..... lagi satu. ikatan ni hanya sesuai untuk tali perambut tangsi atau florocarbn yang keras sahaja, agak sukar jika anda menggunakan perambut halus dan lembut. kalau menggunakan florocarbon, perambut 40 paun pun boleh dibuat ikatan FG ni, tapi kalau perambut tangsi mungkin memerlukan perambut sekasar 80 paun dan keatas...


Uni-Knot Versi Knot The Hangman

Sambungan yang lebih baik boleh dibuat menggunakan salah satu Knot yang Hangman, yang dikenali Permainan Antarabangsa Persatuan nelayan Ikan sebagai Uni-Knot.

Ini adalah simpulan yang digunakan untuk melampirkan selaras kili gelendong
 1. Bertindih dengan dua baris untuk kira-kira 15cm
 2. Menggunakan satu hujung, membentuk satu bulatan yang terletak di atas kedua-dua talian
 3. Lulus enam kali di sekitar dua baris akhir
 4. Tarik akhir ketat menarik berkahwin ke dalam bentuk
 5. Ulangi proses menggunakan akhir garisan lain
 6. Tarik kedua-dua talian luncurkan dua knot bersama. 


Swivel Knot
Ini adalah simpulan khas yang digunakan untuk melampirkan swivel baris dua.
 1. Meletakkan akhir garisan berkembar melalui mata swivel.
 2. Putar akhir setengah giliran, meletakkan twist tunggal antara akhir gelung dan mata swivel.
 3. Meluluskan gelung dengan sentuhan lebih swivel. Pegang hujung gelung, bersama-sama dengan dua kali, dengan satu tangan, dan membenarkan swivel luncurkan akhir gelung berganda yang telah membentuk.
 4. Terus memegang gelung dan garisan dengan tangan kanan. Gunakan tangan kiri berputar swivel melalui kedua-dua gelung 6 kali atau lebih.
 5. Mengekalkan tekanan ke atas kedua-dua bahagian garisan berkembar. Lepaskan gelung. Menarik pada swivel dan gelung selaras akan mula membentuk.
 6. Memegang swivel dengan playar, atau (lebih baik lagi) melampirkan dengan panjang pendek talian untuk memanipulasi, tolak gelung ke bawah ke arah mata sambil mengekalkan tekanan ke atas garisan berkembar.


Sambungan Tangsi + Dawai


Palomar Knot

Palomar Knot  
 Knot Palomar adalah satu lagi simpulan yang sangat mudah untuk terjahan terminal. Ia dianggap oleh Persatuan Antarabangsa Permainan Ikan konsisten sebagai simpulan yang kuat dikenali. Besar kerana ia adalah bahawa ia selamat boleh diikat pada waktu malam dengan sekurang-kurangnya amalan.
1.Menggandakan kira-kira 12.5cm garis, dan melalui mata.
2.Mengikat Simpul Overhand mudah dalam baris dua kali ganda, membiarkan cangkuk gantung longgar.   
Avoide berpusing talian.
3.Tarik akhir gelung turun, lulus sepenuhnya lebih cangkuk.
4.Tarik kedua-dua hujung talian untuk merangka berkahwin.
 


Bimini Twist

http://www.animatedknots.com/photos/bimini/biminiR23.jpgIkatan Snell Knot


Perambut Memancing Laut Dalam


Ikatan ApolloIkatan FK DropLoop

No comments:

Post a Comment